Hogyan válasszunk macskaalmot?

Ha tartunk macskát háziállatként, akkor macskaalomra, illetve alomtálcára mindenképpen szükségünk lesz. Sokan nem is gondolnánk mennyi mindenre érdemes odafigyelni a cicánk wc - jével kapcsolatban, mennyi különböző fajtájú alom létezik, amik között néha nehéz kiigazodni.
Milyen macskaalmok vannak?
Leggyakoribb csoportosítása a macskaalmoknak a csomósodási képesség alapján történik. Megkülönböztetjük a csomósodó és a nem csomósodó almokat.
A csomósodó almok kis labdákat (csomókat) képeznek, amikor nedvesség éri őket, míg a nem csomósodó, más néven nedvszívó almok csak beszívják a nedvességet, de nem állnak össze.

A csomósodó almoknál minél jobb minőségű az ásvány, ideális esetben bentonit, annál hamarabb, annál erősebb és kisebb labdákat képez. Fontos még, hogy mennyire tudja magában tartani a szagokat, nedvességet és mennyire antibakteriális hatású, illetve mennyi por van benne. Csomósodó almoknál napi 1-2 alkalommal érdemes eltávolítani a csomókat és az ürüléket, tehát viszonylagos gondozást igényelnek. Cserében egy jó minőségű, 5 L-es bentonit alom akár 30 napig is elegendő, hiszen ez idő alatt csak az eltávolított mennyiséget kell pótolni.
A nem csomósodó almoknál a kőzet, szilika gél, fűrészpor, cellulóz nem áll össze, hanem csak magába szívja a nedvességet és szagokat, így biztosítva a higiénikus környezetet. Rendkívül nagy különbség lehet az egyes tulajdonságok között minőségtől függően. Egy kiváló minőségű szepiolit vagy attapulgit alapú macskaalom, 7-12 napig is magában tartja a nedvességet és kellemetlen szagokat. Előnye a nedvszívó almoknak, hogy az említett időtartamig nem is kell vele foglalkozni, nem kell eltávolítani belőle semmit, csak a periódus végén az egész tartalmat kidobni a szemetesbe.

Csomagolás, kiszerelés:
A csomagolás lehet egyszerű papírból, erősebb papírból, gyenge műanyag fóliából, illetve tartósabból, illetve dobozból is. Ha sokat szállítjuk az almot és nem használjuk fel a teljes almot egyszerre, akkor érdemes erősebb, kitartóbb, könnyebben zárható csomagolást választanunk. Sok vásárlónak fontos az esztétikum is, rengeteg fajta csomagolás van így kedvünk szerint választhatjuk meg a számunkra leginkább tetszőt. A kiszerelés két szempontból fontos. Az egyik a gazdaságosság, általában minél nagyobb egy kiszerelés, annál kedvezőbb az egységre vetített ára. A másik pedig, hogyan kerül otthonunkba az alom. Gyalog, tömegközlekedéssel, autóval, kiszállítással kerülhet leggyakrabban haza az alom, tehát mennyit kell cipelni.
Miből lehetnek a macskaalmok?
Nem csomósodó macskaalom alapanyagok:                                                                       Csomósodó macskaalom alapanyag:
• Attapulgit                                                                                                                       • Bentonit
• Szepiolit    
• Szilika gél    
• Fa pellett    
• Papír (cellulóz)    

Mi alapján különböztetjük meg a jó minőségű almokat a gyengébb minőségűektől?
• Szagsemlegesítés - milyen hosszan tudja semlegesíteni a nem kívánt szagokat, illetve hogyan éri ezt el. A macskaalom anyaga képes magába szívni a szagokat vagy parfümmel fedi el azokat, esetleg valamilyen természetes vagy nem természetes fertőtlenítőszerrel semlegesít.
• Por - mennyi por és egyéb piszok található az alomban. Minél tisztább egy alom annál jobb, mert nem hordja szét a piszkot a macska a lakásban, illetve nem tapad rá a szőrére.
• Súly - egységnyi térfogatú macskaalomnál minél könnyebb annál jobb, hiszen könnyebb szállítani. A súly alapvetően nem sokat árul el egy alomról, mert a nedvszívó képességet térfogat alapján mérjük. Természetesen megvan minden egyes nyersanyagnak az átlagos fajsúlya. Például egységnyi bentonit általában nehezebb, mint egységnyi attapulgit vagy szepiolit.

• Nedvszívó képesség - mennyi nedvességet képes magába szívni az alom. Ezt általában százalékban szokták megadni, például 200%. Ez azt jelenti, hogy 1 liter macskaalom, 2 liter nedvességet képes magába szívni.
• Csomósodás/Ellenállás - minél hamarabb, minél kisebb és minél erősebb csomókat hoz létre egy bentonit, annál jobb minőségű. A nem csomósodó almoknál a nedvességnek való ellenállás a mérvadó, azaz mennyi ideig képes ellenállni az anyag nedvességnek, mennyi idő után kezd el szétmállani.
• Környezetbarát tulajdonságok - fontos, hogy természetes anyagból készüljön a macskaalom, ne tartalmazzon mesterséges fertőtlenítőszert, esetleg természetes úton lebomoljon.
• Megjelenés - sokunk számára a macskaalom kinézete sem mellékes. Mennyire igényes a csomagolás, milyen színű maga az alom.

Hogyan szoktassuk a macskát hozzá az alom használatához?
A macskák szerencsére könnyen tanulnak asszociáció segítségével. Hamar megismétlik azokat a cselekedeteket, amikhez kellemes tapasztalatokat tudnak társítani. Éppen emiatt nem kell őket megbüntetni, ha nem a megfelelő helyen könnyítettek magukon, hanem egyszerűen meg kell tanítani őket. Ha a macskánk az almon kívül végzi el a nagyobb dolgát, akkor érdemes begyűjteni azt és elásni az alomtálcában, így a macska kiszagolja és rájön, hogy a macskaalom a megfelelő hely a könnyítésre. A házhoz szoktatási periódusban etessük a macskánkat rendszeres időközönként viszonylag közel az alomhoz. Etetés után 20 perccel a macska úgy fogja érezni, hogy szükséges elvégezni a dolgát, ilyenkor mutassuk meg neki a macskaalom helyét. Adjunk kedvencünknek apró jutalmat, kedvenc játékát minden sikeres használat után, így könnyen megszokja. Idővel etessük a macskát távolabb és távolabb az alomtálcától.
Az első hónapokban javasolt finomabb szemcséjű vagy puhább almokat használni, ami kíméletes a tappancsához. Később ki lehet próbálni eltérő karakterű almokat. Csomósodót vagy nem csomósodót, illatosítottat, különböző szemcseméretűt, illetve alapanyagút addig, míg meg nem találjuk a macskánk számára legjobban illőt.

Ideális hely az alomtálca számára?
Mindenképpen olyan helyre kell tenni az almos tálcát, ahol a macska elvonultan, nyugodt körülmények között tudja tenni a dolgát, tehát semmiképpen sem érdemes forgalmas, nyitottabb helyre tenni. Fontos továbbá, hogy a macska alvóhelyétől, illetve az evőhelyétől messze legyen. Ideális lehet egy eldugott sarok a nappaliban, illemhelyiség vagy fürdőszoba, de ott is lehetőleg a fal mellett.
Fontos tudni, hogy a macskaalom használata segít megelőzni mindenfajta betegséget, amit a macska össze tud szedni a szükségletei elvégzése alatt. Emiatt is nagyon fontos a megfelelő minőségű alom kiválasztása, hiszen az egész család számára fontos a tisztaság és egészség.

Macskaalom használata
Típustól és minőségtől függően eltérő módon kell a macskaalmokat használni.
Csomósodó macskaalom
Töltse fel az alomtálcát kb. 5-7cm vastagságban csomósodó alommal.  Az alom folyékony és szilárd ürülék esetén csomósodni kezd. Ezek a csomók alomlapáttal könnyedén eltávolíthatók. Az eltávolított csomókat helyezze a szemetesbe és az eltávolított mennyiségnek megfelelő alommal pótoljuk azt.  Az almot típustól függően 20-30 nap után kell cserélni. Ilyenkor érdemes alaposan, vízzel kitisztítani az alomtálcát, de vigyázzunk, hogy ne használjunk erős fertőtlenítőszert, mert az irritálhatja a macskánkat. A még fel nem használt almot tároljuk száraz helyen.
Nem csomósodó macskaalom
Töltse fel az alomtálcát kb. 3-4 cm vastagságban alommal. Jó nedvszívó, szagmentesítő és nedvességnek ellenálló macskaalom esetén semmi dolgunk nincs az alommal, típustól függően 5-14 napig. Ez után az almot teljesen cserélni kell.  A használt almot helyezze a szemetesbe. Alomcserekor érdemes alaposan, vízzel kitisztítani az alomtálcát, de vigyázzunk, hogy ne használjunk erős fertőtlenítőszert, mert az irritálhatja a macskánkat. A még fel nem használt almot tároljuk száraz helyen.

Miért nem használja a macska az alomtálcát?
Sajnos a macskánk nem fogja elmondani erre a választ, de van pár lehetséges opció. Ha a macskánk úgy dönt, hogy nem használja az almot, az egy jel lehet arra, hogy valami megváltozott az életében. A leggyakoribb indok, hogy nem fektetünk elég figyelmet az alomtálca tisztán tartására, emiatt már nem elég vonzó az a macskánk számára. Szintén lehetséges, hogy a macskánk visszautasítja az alomtálca áthelyezését, a környezetét túl nyitottnak, zsúfoltnak találja, vagy nem kedveli az új almot, mert például túl sok mesterséges fertőtlenítőszer van benne. Az is elképzelhető, hogy a visszautasítás csak fokozatosan következik be, ami még nehezebbé teszi a megoldását. Érheti a macskánkat sokkhatás, ilyen lehet egy összekapás egy másik állattal, látogató érkezése vagy egy új családtag. Ha a macskánk már idősebb korban van, akkor a bizonytalanság is nagyobb szerepet játszhat. Ha megfigyelte és tesztelte ezeket a teóriákat és továbbra sem képes megtalálni a választ az alom elkerülésére, akkor érdemes megkeresni az állatorvost. Elképzelhető, hogy valamilyen fertőzés, betegség áll a probléma mögött.