Hím, és nőstény cicák ivartalanítása

Miért ajánlott ivartalanítani a cicámat?

Kandúr cicák
Kandúrok esetében az ivartalanítás számos előnnyel jár, főleg ha erre fiatal korban kerül sor (6-8 hónapos kor). A pubertás után, 8-9 hónapos korban a kandúr cicák számos, nem kívánatos viselkedésformát, “rossz szokást” vehetnek fel. Gyakran a lakáson belül is területük megjelölésére törekszenek, elsősorban vizeletspricceléssel , ami kellemetlen, nehezen eltávolítható szagot hagy maga után. Ha a kandúrnak lehetősége van rá, egyre távolabb csavarog el a háztól, hogy minél nagyobb területet alakíthasson ki magának. A kóborló cicákra komoly veszélyt jelent a városi autóforgalom, az elütött cicák jelentős része nem ivartalanított kandúr. Emellett a területért gyakran más cicákkal is meg kell küzdeniük, aminek gyakran nehezen gyógyuló sebek, tályogok a következményei. Számos gyógyíthatatlan fertőző betegség is karmolás, harapás útján terjed. Végül, de nem utolsó sorban a kandúr cicák ivartalanításával is csökkenthető a nem kívánt szaporulat, megelőzhető a kóbor állatok számának növekedése.

Fontos: minél később kerül sor a kandúr ivartalanítására, annál kevésbé valószínű, hogy a kialakult viselkedésformák nyomtalanul eltűnnek a műtét hatására.

Nőstény cicák
Az ivartalanítás célja nőstény cicák esetében elsősorban a nem kívánt szaporulat és az azzal járó problémák megelőzése. Emellett más előnyei is vannak a beavatkozásnak mind a gazdi, mind a cica szempontjából. Miután a cica eléri az ivarérettséget (kb. 8 hónaposan), az év nagy részében rendszeresen ivarzik: háromhetente, 3-5 napon keresztül. Ez a párzás bekövetkeztéig folytatódik. Az ivarzás idején a legtöbb nőstény cica viselkedése gyökeresen megváltozik. Hangos nyávogással “hívja” a kandúrokat,  nyugtalanná válik, sokat hempereg, étvágya csökken, szenved. Ez a pár nap mind a cica mind a gazda számára is megterhelő. Az ivartalanítás után ezek a tünetek természetesen elmúlnak. Végül, az ivartalanítás csökkenti a méh daganatos és gyulladásos betegségeinek, illetve az emlődaganatok kialakulásának valószínűségét is.

Fontos: egészségügyi szempontból semmi sem indokolja, hogy a cica az ivartalanítás előtt legalább egyszer szüljön.
Mikor a legideálisabb elvégezni a műtétet?

Ajánlott még a felnőttkor előtt elvégeztetni a beavatkozást a cicán, 6-8 hónapos kora között. Természetesen a műtét ennél idősebb cicákon is elvégezhető, sőt, ha szükséges akár vemhes állatok is biztonságosan ivartalaníthatók.
Hogy zajlik a beavatkozás?

Mind a kandúr, mind a nőstény cicák ivartalanítását általános anesztéziában végezik. A cica az altatás miatt a műtétet megelőző 6-8 órában nem ehet, de vizet ihat.

A kandúrok esetében mindkét here eltávolításra kerül a herezacskókon ejtett apró vágáson keresztül. Mivel a bőrsebet nem szükséges varrni, ezért természetesen a műtét után a cicát nem kell visszahozni.

A nőstény cicák ivartalanítása a hasüregben lévő petefészkek és méh eltávolítását jelenti. Ehhez a has középvonalában szükséges egy 3-5 cm hosszú vágást készíteni. A beavatkozás végén a hasfalat több rétegben varrjuk össze felszívódó fonallal, a bőrben lévő varratok kiszedését a műtét utáni 8. napon végezik el.
Milyen komplikációkra számíthatok?

Általánosságban, az ivartalanítás során igen ritkán jelentkezik komplikáció. Azonban ez is, mint minden sebészeti beavatkozás, bizonyos kockázattal jár. Az altatás során jelentkező komplikációk megelőzése szempontjából fontos, hogy csak teljesen egészséges és nem ivarzó cicán végezik el a műtétet. Ha cicáján a betegség bármi jelét észleli, kérjük jelezze ezt a műtét előtt az orvosnak. Emellett minden altatás előtt átvizsgálják a cicát, hogy semmilyen lényeges egészségi probléma ne kerülhesse el a figyelmet.

Nagyon ritkán(!) a seb elfertőződhet, amit annak duzzanata, és a cica bágyadtsága, étvágytalansága jelez. Ez a komplikáció injekcióban adott antibiotikumokkal rendszerint  kezelhető.
Milyen mellékhatásokkal járhat az ivartalanítás?

A cicák nagy részén nem figyelhető meg semmi, az ivartalanítással összefüggésbe hozható nem kívánt változás. Esetenként az ivartalanított cicák kissé fokozott étvágya miatt elhízás következhet be. Ha a testsúly növekedését veszi észre a cicán, célszerű táplálékán módosítani, áttérni a csökkentett  kalóriatartalmú táp etetésére. Számos kifejezetten ivartalanított cicák részére készült táp is kapható.