Vad, félvad cica megszelídítése

Egy vad cica megszelídítése nem mindig egyszerű feladat, de kitartó munkával szinte mindig sikert lehet elérni. Olvass tovább, ha kíváncsi vagy a vad cica megszelídítésével kapcsolatos tippekre! Ebben a cikkben a kóbor, illetve a fél kóbor macskák emberhez szoktatásáról lesz szó.

1. Adj neki rendszeresen ételt és innivalót!
Talán úgy tudod a legegyszerűbben háziasítani a kóbor, illetve a fél kóbor cicákat, ha rendszeresen adsz nekik enni és inni. Minél finomabb és ízletesebb falatokat kapnak, annál jobb. Válassz ki egy helyet, ahol az etetésük zajlik, és mindig oda rakd le nekik az eledeleket és az innivalókat. Lehetőleg mindig ugyanabban az időpontban adj nekik enni és inni.
Gondoskodj arról, hogy a cicák lássák, hogy te adod nekik a finom falatokat, mert így egyre kevésbé fognak félni tőled. Ha van rá lehetőség, akkor esetleg egy kis házikót vagy fekhelyet is kirakhatsz nekik oda, ahol etetni és itatni szoktad őket. (De egy kartondoboz is megteszi néhány puha ronggyal.)

2. Legyél nagyon fokozatos.
Eleinte ne próbáld meg megfogni a macskákat, ha nem nyitottak erre. Ne erőltess rájuk semmit, csak szépen fokozatosan haladj a folyamattal. Várd meg, amíg a bizalmukba fogadnak. A vad cica megszelídítése akár több hétbe is beletelhet, ezért legyél türelmes, akármennyire is nehéz.
Ha a cicák nyitottnak mutatkoznak a simogatásra, akkor először csak a hátukon cirógasd meg őket, a kényesebb területekhez (pl. a hasukhoz és a nyakukhoz) még ne nyúlj. Ha valamit rossz néven vesznek a macskák, akkor egy ideig ne próbálkozz meg vele megint. Később persze újra kísérletezhetsz vele.

3. Óvatosan mozogj.
Ha éppen azon fáradozol, hogy magadhoz szoktasd a cicákat, akkor ne tegyél semmilyen hirtelen mozdulatot. Az a legjobb, ha leguggolsz, amikor a macskák a közeledben vannak, mert így sokkal kisebbnek látszol. Tartsd meg a megfelelő távolságot a cicáktól, illetve ügyelj arra, hogy ne beszélj hozzájuk túl hangosan. Ha megszólítod őket, akkor a hangod legyen csendes és kedves.
A vad cica megszelídítésénél legyen minél nyugodtabb a környezet. Ha arrébb kell raknod valamilyen nagyobb tárgyat, azt is csak nagyon óvatosan tedd, nehogy a macskák azt higgyék, hogy meg akarod őket dobni valamivel. Mivel a cicáknak nagyon fontosak a szagok, ezért lehetőleg ne parfüm- vagy dezodorfelhőben menj oda hozzájuk, mert az elbátortalaníthatja őket.

4. Játssz az állattal!
A macska megszelídítése során nem szabad megfeledkezned a játék fontosságáról sem. Ha viszont a kiszemelt cicák még egyáltalán nem voltak szocializálva, akkor sajnos jó esély van arra, hogy nem tudják, mi az a játék. (Sajnos sokszor még a kismacskák sem ismerik ezt a fogalmat.) De sok-sok türelemmel bármelyik cicát rá tudod vezetni arra, hogy mennyire jó móka a játék.
Eleinte csak kisebb és egyszerűbb dolgokat mutass meg neki (pl. labda, tollas pálca stb.). Itt is ügyelj arra, hogy a mókázás közben nyugodtak legyenek a körülmények, és hogy ne tegyél hirtelen mozdulatokat. Beletelhet néhány napba, amíg a cica rákap a játék ízére, de nem szabad feladni a dolgot.

5. Tanítsd meg mindenre a cicát
Ha egy vad macskát fogadsz be, akkor számítanod kell arra, hogy sok mindent neked kell neki megtanítanod. Türelmesnek kell lenned, amíg a cica meg nem tanulja például az alomhasználatot. Időbe telhet az is, amíg a macska megszokja, hogy éjszaka lehetőleg csendben kell maradnia. Ha cica „rosszat” csinál, akkor ne büntesd meg érte (pláne ne úgy, hogy megijedjen tőle, és újra lehessen kezdeni a bizalma felépítését).
Ha viszont valamit jól csinál, akkor nagyon dicsérd, meg és lehetőleg jutalmazd is meg valamilyen finomsággal. Ha a macskádat már bent tartod, és jelenleg a hideg miatt zárva vannak az ablakok, akkor megpróbálkozhatsz a Feliway Classic vagy esetleg a Feliway Friends párologtató használatával, aminek köszönhetően kiegyensúlyozottabbá válhat az állat.

Összefoglalva…
Ha egy vad cica megszelídítéséről van szó, akkor biztosan szükséged lesz egy jó adag türelemre… De előbb-utóbb minden macskát háziasabbá lehet tenni. A kismacskák általában könnyebben idomulnak az új helyzetekhez, de a felnőttek esetében is komoly változásokat lehet elérni a megfelelő tréning segítségével. Mindenesetre én sok sikert kívánok Neked a vad cicák megszelídítéséhez!

Forrás: http://csacska-macska.hu/