Hogyan etessük a macskát ivartalanítás után?

A felelős macskatartók egyik ismérve, hogy ivartalaníttatják a cicájukat. A beavatkozás után a kisállat táplálását is át kell gondolni.
A kisállatok ivartalanításával kapcsolatban még ma is sok tévképzet él az emberek fejében. Ezek között a legerősebb állítás, hogy a beavatkozással lényegében állatkínzást követünk el, hiszen megfosztjuk a cicát természetes létállapotának egyik alapjától, és feleslegesen megváltoztatjuk ezzel a személyiségét is. A valóságban azonban (hacsak nem vagyunk hivatásos macskatenyésztők) az ivartalanítás az egyik legfontosabb, legfelelősebb lépés, amelyet macskatartóként megtehetünk. Nem csupán csökkentjük ezzel a macskapopulációt, ami a túlzsúfolt menhelyek és a kóbor állatok világszerte egyre riasztóbb mértékben növekvő számát figyelembe véve már önmagában is helyeselendő cselekedet, hanem kisállatunk hosszú távú egészségéért is sokat teszünk - például (úgy a kandúrok, mint a nőstények esetében) csökkentjük bizonyosfajta ráktípusok kialakulásának esélyét, ami jó pár évvel megnövelheti kedvencünk élettartamát.

Bővebben: Hogyan etessük a macskát ivartalanítás után?

Mennyi vízre van szüksége a macskának?

Köztudott, hogy a macskák nem csak ínyencek, de saját kényelmük a legfontosabb. Amikor a gazda kedvence kényelmére, komfortérzetére gondol, elsősorban egy puha ágy, a finom falatok jutnak eszébe. Ám a komfortérzethez a víz is hozzátartozik, mégpedig a friss, tiszta víz.
A hidratáció rendkívül fontos része a macska egészségi állapotának.
Ám mégis: pontosan mennyit kell inni egy nap a cicának? Honnan tudja, eleget iszik-e kedvence?

Bővebben: Mennyi vízre van szüksége a macskának?