A nagy jutalomfalat trükk

Sokszor hallottad már, hogy a jutalomfalattól könnyen elhízhat a cicád, a benne lévő anyagok pedig egészségtelenek neki? Ennek ellenére nem szeretnéd megfosztani a kis drágádat ettől a napi szeretet-szertartástól? Nem is kell. Mutatjuk a megoldást a problémára. 

A gyenge minőségű, általában cukrot, ízfokozót, tartósítószereket és színezéket tartalmazó jutalomfalatok valóban károsak lehetnek a cicádnak, hiszen hiába a kis mennyiség, ha rendszeresen kapja. A jó minőségű, káros anyagokat nem tartalmazó jutalomfalatok viszont aranyárban mozognak.

A tápoknál alapigazság, hogy minél nagyobb kiszerelésben vásárolod a jó minőséget, annál inkább megvalósul, hogy valójában olcsóbbak, mint az olcsónak kikiáltott rossz minőségűek. Jutalomfalatból azonban nem létezik tíz kilós kiszerelés…

ÉS AKKOR JÖJJÖN A NAGY TRÜKK!

A cicádnak fogalma sincs arról, hogy a jutifalit milyen kiszerelésben és milyen áron vetted, sőt azt sem tudja, hogy amit kap, az valóban jutifali-e. Nem figyeli a csomagolást, és nem kéri számon a márkát. Egyetlen dolog fontos neki: fincsi legyen. Ezért aztán simán megteheted, hogy egy picit csalsz.

A trükk lényege abban áll, hogy egyáltalán nem vásárolsz jutalomfalatnak nevezett terméket. Helyette kiszemeled valamelyik szimpatikus márka tápját, de olyan tápot, amit egyébként rendes étkezésre soha nem adsz a cicádnak. A különleges élmény érdekében választhatsz például nagy szemű tápot, vagy valamilyen extrém ízesítésűt. Szinte minden, jó minőséget képviselő márkának is van kis kiszerelésű (300-400-500 gramm) tápja, sőt sok márka gyárt kifejezetten egy adott fajtának szánt tápot (a nagy szemű tápok például általában a Maine Coon cicáknak készülnek). Vásárolj egy kis kiszerelést a választott tápból, és kezdd el azt adni jutalomfalatként.

A cicád sosem jön rá a csalafintaságra, és a pénztárcádat is jelentősen megkíméled ezzel a módszerrel. Bár a jó minőségű táp kis kiszerelésben nagyon drágának tűnik, gondolj bele, hogy egy 300-500 grammos kiszerelés milyen sokáig elég lesz, ha valóban jutalomfalatként adod, azaz naponta csak pár szemet kap a cicád.

FONTOS TUDNOD

hogy a jutalomfalat mennyisége beleszámít a napi étkezésbe. A cicád napi eledelét annyival csökkentsd, amennyi jutalomfalatot adni szeretnél, ugyanis, ha ezt nem teszed meg, a jutalomfalat már plusz bevitelnek számít, és ha hajlamos a cicád a hízásra, valószínűleg hízni is fog. Természetesen hízásra hajlamos cicáknál jutifalatként is alacsony zsírtartalmú, cukormentes tápot válassz.

A JUTIFALAT SZEREPE

A már említett szeretet-szertartás mellett a jutalomfalatnak a nevelésben is nagy szerepe lehet, a pozitív megerősítés (amikor a cica jótetteit jutalmazzuk, a rosszakat pedig büntetés helyett figyelmen kívül hagyjuk) egyik remek eszköze. Az igazán kitartó gazdik pedig akár különböző trükkökre is megtaníthatják vele a cicájukat.

A te cicád igényli a jutalomfalatokat?

Forrás: siccmagazin.hu