Tudja-e, hogy a macska miért tolja a fenekét a gazdája orrához?

A macskatulajdonosok gyakran tapasztalhatják, hogy kedvencük az arcukhoz tolja a fenekét. Ez a számunkra szokatlan és bizarr viselkedés a macskaetológia nyelvén valójában a bizalom és a megbecsülés kifejezését jelenti. Vegyük kitüntetésnek, ha a macskánk felénk fordítja a fenekét.

Bővebben: Tudja-e, hogy a macska miért tolja a fenekét a gazdája orrához?

A macskák agressziója

A macskák agresszivitásának sok fajtája létezik, ez a kis útmutató segíthet, hogy észrevegyük, megértsük, mi okozza, és néhány hasznos tanácsot ad, hogy hogyan kezeljük.

Értsük meg a macskák agresszivitását!

Amikor egy macska túl durván játszik, vagy hirtelen kitör, azt nem rosszindulatból teszi! A macskák soha nem ok nélkül agresszívek. Mindenekelőtt azt kell megértenünk, mi okozza a viselkedésüket, mert csak így tudjuk majd kezelni. Az agresszív viselkedés számos típusa megfigyelhető a macskáknál: játékos, félelemből és védekezésből eredő, területvédő, hierarchiából fakadó, kivetített vagy ismeretlen eredetű. Alább felsorolunk néhány gyakori példát, és tanácsokat adunk, hogyan kezeljük ezeket.

Bővebben: A macskák agressziója

Dobozoljunk!

Biztos mindannyian ismeritek azt a mondást, hogy „ha meg akarsz fogni egy macskát, csak tegyél le egy dobozt a szoba közepére, és várj.” Nem az a kérdés, hogy beleül-e a cica, hanem az, hogy milyen gyorsan. De vajon honnan ered ez a dobozmánia náluk, amivel minden alkalommal mosolyt csalnak az arcunkra, ám sokszor érthetetlenül állunk fölötte?

Bővebben: Dobozoljunk!