Egy cica nem cica..

Van már cicusod, mégis úgy érzed, nem teljes az életed egy újabb szőrgombóc nélkül?
Esetleg unatkozik, sokat vagytok távol egymástól, és szeretnél neki egy társat?
Rég gondolkozol a családbővítésben? Segítünk!

Az első és legfontosabb dolog, hogy jól átgondolt, felelős döntést hozz. Mérlegeld a lehetőségeidet, anyagi és egyéb korlátaidat. Sose téveszd szem elől, hogy a döntés egy teljes macskaéletre szól. Ha minden klappol, akkor viszont ne gondolkodj túl sokat. Rengeteg kisállat vár megmentésre, sokan vágyakoznak boldog szerető család után.

1. Gondolkodj és tervezz előre. A második cicával több meló lesz, hisz ott az első is, már dupla igényekhez kell alkalmazkodni. Tervezd meg az örökbefogadás dátumát, igyekezz időt hagyni magadnak és nekik is az összeszoktatásra, légy felkészült.

2. A te cicádat (aki már megvan) te ismered a legjobban. Elfogadja majd a másikat? Nem fogja szétszedni? Mit szól majd egyáltalán? Ebben nincsenek általánosan elfogadott igazságok. Minden eset más, ahogy a cicák is ezer félék. A sajátodat mégiscsak te ismered a legjobban ezért ne mástól várj tanácsot, főleg ne nagyobb csoportokban. Arra nincs semmi garancia, hogy mert valaki Cirmikéje nagyon jól fogadta, valaki más Kormikája viszont teljesen befordult, hogy a tiéd is így reagál majd. Ezekből semmiféle következtetést nem tudsz levonni.

3. Válogass. Bátran. Ha teheted, ismerkedj az új jövevénnyel már előre. Manapság már sok helyen van lehetőség előzetes látogatásra, ismerkedésre. Hallgass az örökbeadóra (hisz ahogy te ismered a sajátod, a másikat ő ismeri jól), és fogadd meg, amit tanácsol. Próbáld, amennyire lehet, az igényeket ( a tiédet és az új macskáét) összehangolni. Ha idős, már sokat punnyadós cica mellé keresel társat, egy izgága kis mitugrász pont rossz választás lehet, ellentétben egy már megállapodott, szintén nem fiatallal. Ha a sajátod egy világrossza, és azért keresel mellé társat, hogy a lakás egyben maradjon, hasonló habitusban és hasonló korúban gondolkodj.

4. Oké, megvan a döntés, eljött a nagy nap. Minden előkészítve, kamera a kézben, és várod a nagy családi összeborulást. Ne várd, csalódni fogsz. A világ legtermészetesebb dolga, hogy elsőre úgy lefújják egymást, hogy kő kövön nem marad. Az újnak minden új, persze, hogy bizonytalan, a régi meg nem érti, hogy akkor ki is ez a betolakodó pontosan. Aztán még rengetegszer ugyanez. Ne ess pánikba, és főleg ne add fel.

5. Az elkülönítés nagyon fontos. Ha egyenesen az utcáról szedted össze az új jövevényt, akkor az ő és a saját cica érdekében is kiemelten fontos a karantén. Szigorúan. Ezután megfigyelés, állatorvos, tesztek, majd oltás. Ha kontrollált helyről viszed az újat, a karantén akkor sem felesleges, hisz a fokozatosság feltétlenül nyerő taktika lehet.

6. Fokozatosság. Csak semmi ajtóstul házba rontás. Mivel már tudod, hogy instant összeborulás nem lesz, ne is erőltesd. Az új cica kapjon időt, hogy mindennel megismerkedjen. Fokozatosan tágítsd az életterét, ahogy látod, hogy igényli. Az őslakos kapjon kiemelt figyelmet ebben az időszakban, hogy lássa, ő sincs elhanyagolva. Ha már sok neki, add meg neki a lehetőséget, hogy elvonuljon, és mindenképp kapjon dupla adag szeretetet az első, kritikus napokban.

7. Kösd össze az ismerkedést valami jóval. Vond bele őket olyasmibe, amit mindkettő szeret, legyen az lézerezés vagy bármi egyéb közös játék, jutifalat osztás vagy simi. Hagyd őket a maguk ütemében csiszolódni.

8. Hagyd, hogy lejátsszák egymás közt. Nem kell minden esetben azonnal közbeavatkozni. Biztos, hogy lesznek összezördülések, a legjobb családban is előfordul. A cicák hajlamosak játékból is durvulni, ismerd fel, ha ez van, és fogadd el. Csak akkor avatkozz közbe, ha úgy látod, hogy az egyik fél már nagyon túlment a határon, vagy ha már tényleg veszélyes a szituáció.

9. Idő, idő, idő, és rengeteg türelem. Előfordulhat, hogy pár nap elteltével már összefekvős képeket osztasz meg a barátaiddal, de a leggyakrabban azért ennél több idő, akár hónapok is kellhetnek az összeszoktatáshoz. Ne sürgesd, és főleg ne erőltesd.

10. Garancia semmire nincs, ha cicákról van szó, ezt sose feledd. Minden jó szándék ellenére vannak olyan esetek, bár ritkán, amikor nem sikerül az összeszoktatás. Ha nálad is ezt történt, és tényleg mindent megpróbáltál, kérj segítséget és keress megoldást.

Ha megosztanád velünk a saját sikersztoridat, hogy ezzel is segíts azoknak, akik még családbővítés előtt állnak, szeretettel várjuk.

Forrás: siccmagazin.hu