A macskák agressziója

A macskák agresszivitásának sok fajtája létezik, ez a kis útmutató segíthet, hogy észrevegyük, megértsük, mi okozza, és néhány hasznos tanácsot ad, hogy hogyan kezeljük.

Értsük meg a macskák agresszivitását!

Amikor egy macska túl durván játszik, vagy hirtelen kitör, azt nem rosszindulatból teszi! A macskák soha nem ok nélkül agresszívek. Mindenekelőtt azt kell megértenünk, mi okozza a viselkedésüket, mert csak így tudjuk majd kezelni. Az agresszív viselkedés számos típusa megfigyelhető a macskáknál: játékos, félelemből és védekezésből eredő, területvédő, hierarchiából fakadó, kivetített vagy ismeretlen eredetű. Alább felsorolunk néhány gyakori példát, és tanácsokat adunk, hogyan kezeljük ezeket.

Kivetített agresszió:
A kivetített agresszió általában akkor fordul elő macskáknál, amikor a támadóösztönt egy bizonyos személy vagy állat hívja elő, és ezt a macska a hozzá legközelebb eső egyeden vezeti le. Mint amikor két macska harcol egymással, és a vesztes fél a hozzá legközelebb esőt támadja meg, legyen az ember, vagy állat. Vagy még szemléletesebb példa, amikor az állatorvosi rendelőből hazatérve a macska, kiszabadulva a szállítóból megtámadhatja az első embert akit
meglát, hiszen nem tudta levezetni, feldolgozni az állatorvos okozta esetleges szenvedés, fájdalom érzését. A kivetített agressziót előhozhatja bármilyen stressz a macska közvetlen környezetéből, valami, amitől fenyegetve érzi magát, ez akár lehet egy idegen szag a gazdi ruhájáról, cipőjéről, táskájáról.

Hogyan segíthetünk:

Hagyjuk egyedül a macskát, amikor az fenyegetve, kényelmetlenül érzi magát! Bármi is váltja ki ezt a viselkedést, a legfontosabb az, hogy biztosítsunk számára nyugodt és csendes környezetet, valamint elég teret ahhoz, hogy ne érezze magát fenyegetve. Hagyjuk magára, ne mi legyünk azok, akin levezeti a haragját vagy félelmét!

Szociális vagy hierarchiából eredő agresszió:
Szociális vagy hierarchiából eredő agresszió többmacskás háztartásban fordulhat elő. Amikor több macska él együtt egy csoportban, ők is társadalmi életet élnek, méghozzá egyfajta különleges hatalmi struktúrában, ahol van a falkavezér és vannak az alárendeltek. Ennek a megnyilvánulása lehet a magabiztosság fitogtatása, például a figyelemfelkeltési célú harapás, a simogatás közbeni támadás, a környezet irányítására való törekvés, úgy mint az ajtóban állva megakadályozni a lakásban való közlekedést, vagy követni a lakásban élőket, és hirtelen megtámadni a közlekedőket, vagy irányítani a többieket, legyen az másik állat vagy családtag.

Hogyan segíthetünk:

Néhány esetben, ha a macskának elég szabad és nyugodt életteret hagyunk a lakásban, ahol zavartalanul tud pihenni, aludni, és nem kell osztoznia a területén másokkal, könnyen kezelhető ez a probléma. Ha nem kell megosztania az ételét, alomtálcáját, játékait másokkal, tehát biztosítunk elegendő személyes teret, szintén segíthet elkerülni a verekedéseket. Ha úgy látjuk, éppen harcra kerülne sor, sokszor elég egy hangos szóval, hangos tettel megszakítani a kialakuló feszültséget, például ha egy játékot hangosan az ellenkező irányba dob a gazdi, amivel eltereli a harcra készülő macska figyelmét és ezzel ki is tereli a szobából. A nem agresszív viselkedés megjutalmazásával szintén csökkenthető a feszültség, így az együtt töltött idő jó tapasztalatot jelenthet mindegyik macskának. Ez hosszú távon csökkentheti és meg is szüntetheti az együttélés esetleges feszültségeit. Ha azonban hosszú időn keresztül fennáll ez a hierarchiából eredő kölcsönös agresszió, a legjobb, ha újra elkezdjük az összeszoktatási folyamatot. El kell különítenünk a két macskát pár napra egymástól, külön szobába, külön etetőtállal, külön játékokkal, külön alomtálcával és külön alvóhellyel , majd teljesen elölről újra kell kezdenünk az összeszoktatást.

Simogatás és játék közbeni agresszió:
Amikor a kiscica vagy fiatal macska játék közben támad, harap, esetleg durván kezd el játszani, az gyakran a túl korai elválasztás miatt van. A túl hamar elválasztott kismacska mindig durvábban játszik, hiszen az ő életében nem adatott meg az a fontos időszak, amikor tapasztalatot gyűjthetett volna testvéreivel, hogyan is kell játszani egymással. Másrészt az újdonsült gazda, aki megengedi a kiscicának, hogy a kezével, lábával játszhasson cicajáték helyett, szintén zöld utat ad macskájának, hogy felnőtt korában is emberekre támadva, durván játsszon. Egy másik gyakori előfordulása a játék közbeni agressziónak, amikor a macska simogatás közben hirtelen rátámad az őt simogatóra, támadást lát benne és azt hiszi, valami ismeretlen ragadozó támadja meg, elfelejtve azt, ki is simogatja őt valójában. Ez a fajta viselkedés azt jelzi a gazdának, hogy a macskának eltérő a tűrőképessége, kevésbé viseli el a simogatást, becézgetést, mint átlag fajtatársai.

Hogyan segíthetünk:

A gazda feladata, hogy a simogatás idejét mindig egy kicsivel hosszabbra nyújtsa, fokozottan figyelve a macska testbeszédére. Azonnal abba kell hagyni a simogatást, amikor látható hogy a macskának ez kényelmetlenné válik és nem szeretné tovább tűrni. Ezzel a macska toleranciája folyamatosan növelhető. A hátracsapott fülek, kitágult pupillák, felborzolt farok, egyre feszesebbé váló test mind mind azt jelzi a cica gazdájának, hogy a macska kezdi elveszíteni a türelmét. A simogatás időtartama fokozatosan hosszabbodhat, egészen addig, amíg a macska elfogadja és kényelmes neki. Rengeteget segít, ha megdicsérjük és megjutalmazzuk a cica nem agresszív viselkedését. De ne felejtsük el a legfontosabbat: egyáltalán nem minden macskából válik ölben üldögélős cica!! Bármennyire is szeretnénk ezt, fogadjuk el, hogy mindegyik cica külön egyéniség, hiszen épp a személyiségükért szeretjük ennyire őket!

Úrrá lenni a macska durva játékán nem is olyan nehéz feladat. A gazdának alternatívát kell keresnie ahelyett, hogy a cica az ő kezével, lábával birkózzon és játsszon. Helyettesíteni lehet ezt cicajátékkal, ami segít elterelni a macska figyelmét az emberre irányított agresszióról. A legjobb kezdet a padlón húzni egy játékot, elterelni a figyelmet az ember végtagjairól, hogy inkább a földön húzott játékot vadássza le a macska. Szintén nagyon jó megoldás egy plüssjáték, ami nagyjából akkora, mint a macska. Ez kiválthatja a gazda kezével birkózást és a durva játékot, mert ezen le tudja vezetni a macska az agresszióját anélkül, hogy össze-vissza karmolná a gazdáját. Egy nagyméretű plüssállat tökéletes arra, hogy a macska birkózzon vele, átölelje és a hátsó lábaival karmolássza.

Hatalmi törekvések:
Ebben az esetben úgy tűnhet, a macska a főnök a házban, megfélemlítve ezzel a többi lakót, legyen az másik állat vagy akár családtag. Ilyenkor a macska úgy dönt, hogy mindenki más az ő alárendeltje, semmiféle tiszteletet nem mutat gazdája iránt, sőt akár a gazdi ellen is fordulhat agressziójával, ha éppen megfélemlítve érzi magát, vagy úgy érzi megkérdőjelezték fölérendelt szerepét.

Hogyan segíthetünk:

A gazdának ugyanúgy kell viselkednie, mint a macskák falkavezérének, az alfának, és fel lehet használni néhány macskáktól ellopott trükköt is! A morgás (a teljesen univerzális hangadás) azt jelzi: "Vigyázz! Mérges vagyok!" A sziszegés szintén egy parancsoló hang, és a macska pontosan tudja, mit is jelent, azonnal hátrálni fog. Mivel a macskák hozzá vannak szokva az emberi viselkedéshez, emberi hangokhoz, ezek a viselkedési módok, hangok nagyon meg fogják őket lepni. Szintén előnyös lehet a testmagasságot kihasználni, ha a macska valami rosszat csinál miközben a gazdi ül. Ha feláll és a fenti hangok valamelyikét hallatja,egész biztos, hogy felkelti a macska figyelmét.

Betegségek:
Néhány esetben az agresszió a betegség jele lehet, egy jelzés, hogy a macskának fájdalmai vannak, ami agresszívvé teszi őt. Főleg akkor lehet szó erről, ha az agresszív viselkedés teljesen hirtelen, váratlanul fordul elő!

Hogyan segíthetünk:

Ha bármilyen kétséged van, miért agresszív a macskád, azonnal keress állatorvosi segítséget!

A stressz csökkentésének módjai:
A macskák nagyon szeretik a napirendet, és számukra a legnagyobb kényelmet a nyugodt, kiszámítható környezet jelenti. Ezért az etetés, a játék, az alvásidő folyamatos betartása segít nyugodtabb életet biztosítani nekik.

Biztosítsunk cicának elegendő búvóhelyet: lehet ez szék mögött, ágy alatt, játékalagút vagy sátor, de akár egy papírdoboz is megteszi. Mivel a macskák gyakran jobban érzik magukat magasabb helyeken mint a földön, biztosítsunk nekik mászóalkalmatosságokat, lehet ez macskabútor, polcok és ablakpárkány is. Nagyszerű személyes teret biztosít, és szeretik is a függöny mögött bujkálást miközben az ablakon át leskelődnek.

Az elegendő idő a játékra nagyon fontos ahhoz, hogy a macskák levezessék felesleges energiáikat. A játékidő legalább 10-15 perces legyen, és a nap adott szakában kerüljön rá sor, így a legjobb a cicának. A játék helye nagyban függ a macska egyéniségétől, ha szeret a központban lenni úgy a legjobb hely a nappali, ahol sok időt töltenek a családtagok, ha viszont félénk,szerencsésebb a játékra a lakás egy csendes helysége. A macskák megunhatják a játékaikat, így a legjobb megoldás cserélgetni őket, akár hetente. A bújócskát is nagyon szeretik, különösen nagy öröm számukra az eldugott játékok felfedezése. Játék közben mindig vegyük figyelembe a cica személyiségét, hogy mit szeret leginkább, és így válasszunk neki játékot. Amikor a játékidőnek vége, pakoljuk el az interaktív kellékeket, így biztosítva hogy a cica ne unja meg egyhamar.

Egy másik mód a macskák agressziójának csökkentésére a Feliway párologtató, melynek használatával a lakás bizonyos pontjain nyugodt és pihenésre alkalmas helyeket teremthetsz.

További információt a www.feliway.co.uk honlapon találhatsz. (Magyarországon is beszerezhető!)

A Bach-féle virágterápia is segíthet a macska agressziójának kezelésében, amennyiben a cica elmúlt már 6 hónapos. A gesztenyefa-rügy, bükkfa, valamint a vörösfenyő-bohócvirág (Mimulus) keveréke jól jöhet a félelem és a stressz kezelésében. A Bach-virágterápiának semmiféle mellékhatása nincsen.

A siker alapvető feltétele a macskák agressziójának kezelésében, amit nem lehet elégszer hangsúlyozni: az ivartalanítás! Ez alapvető feltétele a nyugodt együttélésnek, az ivaros lét az agresszivitás egyik legfőbb okozója!

Az agresszió kitörésének megakadályozása:
Soha ne kiabáljunk! A macskák fokozottan érzékenyek a hangokra, különösen a kiabálásra, mely inkább hisztériára emlékezteti őket, mintsem parancsra. A parancsok akkor a leghatékonyabbak amikor egyetlen szót használ a gazda, mert azt a macska nagyon gyorsan megtanulja, úgymint a NEM és az ELÉG.

A tapsolás nagyon jó eszköz arra, hogy elterelje a macska figyelmét agresszív viselkedés közben. De csak és kizárólag fegyelmezésre szabad használni, különben összezavarja a macskát. A fegyelmezés különböző formáinak mindig azonnal kell történnie, az adott pillanatban, és csak a helytelen viselkedés megakadályozására kell, hogy szolgáljon. A gazdának a fegyelmezés után figyelmen kívül kell hagynia a macskát és nem foglalkozni vele egy ideig. Soha nem szabad megdicsérni a macskát, amikor abbahagyta, különben ismét csak összezavarodik.

Soha ne használjunk bántalmazást büntetésként! Ez egyáltalán nem segít csökkenteni az agresszivitást, viszont a macska félni fog a gazditól, ami még több agressziót szül!

A karmolásból, esetleg harapásból származó sebeket mindig megfelelően el kell látni, és keressük fel az orvost, amennyiben szükséges.