Tudja-e, hogy a macska miért tolja a fenekét a gazdája orrához?

A macskatulajdonosok gyakran tapasztalhatják, hogy kedvencük az arcukhoz tolja a fenekét. Ez a számunkra szokatlan és bizarr viselkedés a macskaetológia nyelvén valójában a bizalom és a megbecsülés kifejezését jelenti. Vegyük kitüntetésnek, ha a macskánk felénk fordítja a fenekét.

Az állatvilágban a szagok sokkal fontosabb szerepet játszanak, mint nálunk, embereknél. Mi természetesen másképpen köszöntjük egymást, mint a házi kedvenceink.
Ha a macskánk az ülepével közelít az arcunkhoz, mégse legyünk dühösek rá,mert ez részükről egy igen kedvesnek szánt gesztus. A furcsa viselkedés hátterében egy ősi ösztön áll, ami annak emléke, ahogy egykor a vadon élt macskák kommunikáltak egymással.
Ha a házi kedvencünk a farkát felemelve a fenekét mutatja felénk, macskanyelven ez azt jelenti, hogy „szagolj meg”.
Az egyenesen felfele tartott farok pedig egy barátságos gesztusnak szánt testbeszédjel.
A macska testén illatmirigyek helyezkednek el, amelyekből feromon szabadul fel, egy olyan kémiai anyag, ami információt nyújt az állat számára, és hatással van a macskák viselkedésére.

Illatmirigyek találhatók többek között a macska pofáján, az állon, az emlőkön, a talppárnák között, a végbélnyílásnál, valamint számos testváladékban is, például a nyálban, a vizeletben, az ürülékben, vagy a nősténymacskák vaginaváladékában.

Egy kis macskaferomon-tan
A feromonoknak többféle funkciója van: léteznek figyelmeztető, nemi, allogén, territoriális és kötődési szagingerek.
A macskák pofaferomonjait igen alaposan tanulmányozták.
Ezeket laboratóriumi körülmények között szintézis útján elő is állítják, amit az állat gazdája különféle stresszhelyzetekben, így például költözés vagy szállítás során használhat abból a célból, hogy megnyugtassa kedvencét.
Stresszhelyzetben a macska figyelmeztető feromont bocsát ki, és így értesíti félelméről a fajtársait.
Ha például az állatorvosnál otthagyja ezt a jelet a vizsgálóasztalon, akkor ebből a következő kis páciens is tudni fogja, hogy kellemetlenség éri. Ezért is fontos, hogy a vizsgálat után letisztítsák az asztalt. A nemi feromont a vizelet és a nemi váladékok bocsátják ki párkereséskor.
Az allogén feromon a pofamirigyekből származik, amelyeket az állat a jól ismert, kedvelt élőhelyeire, vagy például a gazdájára viszi fel, amikor odadörgölődzik hozzá.
A territoriális feromont a pofamirigyek és az ujjak közti mirigyek bocsátják ki, de ilyet tartalmaz a macska vizelete is, amivel a territóriumát jelöli ki.
Az úgynevezett kötődési feromont a szoptató anyamacska, valamint a kölykei bocsátják ki, jelezve a kölcsönösen szoros kötődést. Amikor a macska a bútorokhoz dörgölőzik, kapirgálja azokat, vagy a szőnyeget, ezt azért teszi, mert szagmintákat helyez el.
A macskák szagjelekkel jelölik a territóriumukat, különösen ott, ahol az átfedésben van egy másik macska territóriumával. Ezekből a jelekből hasznos információkat szagolnak ki a fajtársak a territóriumot megjelölő macskáról.

Vegyelemzést végez, amikor nyitott szájjal grimaszol. De ez történik akkor is, amikor a gazdájához vagy a vendégekhez dörgöli magát, így jelölve meg a számára kedves embereket.
Az ilyenfajta feromonelhelyezések tehát territoriális indítékúak, mert a macskák szeretik, ha a számukra kellemes környezetben ott van a szaguk mindenütt, és ezért is dörgölődznek a bútorokhoz, az ajtófélfához, és más egyéb tárgyakhoz.

A macska „köszönéskor” a feje tetejét, az oldalát és a farkát odadörgöli a számára kedves személyhez, majd ezt megismétli a másik oldalával.
Ha ilyenkor az illető lehajol, hogy megsimogassa az állatot, az állkapcsát is a kezéhez dörgöli.
Majd megszimatolja bundáját, „kielemzi” a vendégről „levett” szagot, egyfajta véleményt alkotva így róla.
A feromon minden más szagingernél erősebb üzenetet hordoz. A macskák ezt a szájpadláson elhelyezkedő úgynevezett vomeronazális szervükkel érzékelik, amely gyakorlatilag egy plusz speciális érzékszervnek számít.

Mivel az ember nem rendelkezik ilyen érzékszervvel, mi nem érzékeljük a feromont.

Amikor azt látjuk, hogy a macskánk nyitott szájjal grimaszol, akkor éppen a vomeronazális szervével „vegyelemezést” végez. Akinek az arcába tolja az ülepét, az valószínűleg rendes gazda

Ha két macska összetalálkozik, általában megszaglásszák egymást. Ezt a fajta viselkedést talán ahhoz lehet hasonlítani, amikor két ember megöleli egymást. De természetesen az ember sem ölelget akárkit, csak azt, akivel bizalmasabb viszonyban áll.
Ilyenkor a homlokon és a pofán lévő mirigyek által kibocsátott szagokat vizsgálják.
A pofaszaglászást követően jön a fenék megszimatolása, ám ez már csak közös megegyezéssel működik, nem úgy, mint a kutyáknál. A kutyák, ha találkoznak, egyből megszaglásszák egymás ülepét, de ez a macskaetikett szerint nagyon udvariatlan viselkedés.
Amennyiben megtörtént a beleegyezés, akkor általában először a domináns macska szagolja meg a másik fenekét.

Hátat fordítani az ismeretlen fajtársnak kockázatos dolog, mert ebben a pozícióban jóval sérülékenyebb az állat, mert kevésbé tudja megvédeni magát.
Ha ezt teszi egy macska, akkor erős bizalmat mutat a másik iránt, mert hagyja, hogy a másik macska információt szerezzen róla az anális szagmirigyeken keresztül. Majd ugyanezt teszi a másik macska is. Ezt a pózt a macskák csak annak mutatják, akivel kényelmesen érzik magukat.

Tehát az a macskatulajdonos, akinek a kedvence az arcába tolja a fenekét, valószínűleg rendes gazdi, és érezze magát különlegesen megtisztelve, mert ez a gesztus a macska és a gazdája közötti nagyon erős kötelékre utal.