Hogyan etessük a macskát ivartalanítás után?

A felelős macskatartók egyik ismérve, hogy ivartalaníttatják a cicájukat. A beavatkozás után a kisállat táplálását is át kell gondolni.
A kisállatok ivartalanításával kapcsolatban még ma is sok tévképzet él az emberek fejében. Ezek között a legerősebb állítás, hogy a beavatkozással lényegében állatkínzást követünk el, hiszen megfosztjuk a cicát természetes létállapotának egyik alapjától, és feleslegesen megváltoztatjuk ezzel a személyiségét is. A valóságban azonban (hacsak nem vagyunk hivatásos macskatenyésztők) az ivartalanítás az egyik legfontosabb, legfelelősebb lépés, amelyet macskatartóként megtehetünk. Nem csupán csökkentjük ezzel a macskapopulációt, ami a túlzsúfolt menhelyek és a kóbor állatok világszerte egyre riasztóbb mértékben növekvő számát figyelembe véve már önmagában is helyeselendő cselekedet, hanem kisállatunk hosszú távú egészségéért is sokat teszünk - például (úgy a kandúrok, mint a nőstények esetében) csökkentjük bizonyosfajta ráktípusok kialakulásának esélyét, ami jó pár évvel megnövelheti kedvencünk élettartamát.

Az ivartalanítás nem feltétlenül módosítja látványosan macskánk jellemét vagy kedélyállapotát, de kétségtelenül változásokat eredményez a testében, amelyek sok mindenre kihatással vannak a mozgásigénytől az emésztésig.
Amikor hazaérünk

Mindenekelőtt persze ne felejtsük el, hogy az ivartalanítás műtét, amelyet követően oda kell figyelni néhány egyszerű dologra. Közvetlenül a beavatkozás után, amikor hazaérünk a cicával, adjunk neki vizet - de csak minimális mennyiségben, nehogy hányingere legyen. Ha már teljesen magához tért az altatásból, akkor kaphat ennivalót is - de a szokásosnál csekélyebb mennyiségben: a rendes adag harmada-negyede is elégséges ilyenkor, ha pedig esetleg ezt is kihányja (ami előfordulhat), akkor vegyük el ezt a keveset is inkább előle, és legközelebb csak másnap reggel kapjon enni. A beavatkozás másnapján már a megszokott adagot kaphatja, de ne ijedjünk meg, ha ilyenkor még nem eszi meg az egészet. Ha azonban 48 órával később sem tér vissza a megszokott evési-ivási rutinjához, akkor beszéljünk az állatorvossal.

Kevesebbet, de ne túl keveset

Mire a cica a műtét után teljesen visszanyeri az erejét és a közérzete is helyreáll, már nagy valószínűséggel észlelhetünk is valamit a változásokból, amelyeket az ivartalanítás eredményez nála. A beavatkozás után ugyanis már 48 órával megnövekedhet az étvágya, amelyet az állat a korábbinál nehezebben tudhat kontrollálni. Mindemellett pedig azt is tudni kell, hogy az ivartalanítás lelassítja (akár 30 százalékos mértékben is) az anyagcserét, ami értelemszerűen magával hozza, hogy kevesebb kalória is elég lesz a macskának, ugyanakkora mennyiségeket adagolva pedig könnyen túlsúly kerülhet rá.

Ezt figyelembe véve egyszerű megoldásnak tűnhet, ha ugyanolyan ételt kap továbbra is a macska, mi pedig szimplán csak lecsökkentjük az eddigi adagokat nagyjából a harmadukkal - így viszont nem tudjuk garantálni, hogy kedvencünk hozzájut a szükséges mennyiségű vitaminhoz, ásványi anyagokhoz és egyéb fontos összetevőkhöz. Ráadásul manapság a legtöbb esetben 4-5 hónapos korban javasolják a macskák ivartalanítását - ami azt jelenti, hogy még kiscicakorban járnak a műtét idején, amikor igen sok tápanyagra van szükségük az egészséges fejlődéshez.

Bármilyen korban történik továbbá a beavatkozás, a táplálék megválasztásába az is beleszól, hogy az ivartalanítás enyhén megnöveli a vesekő kialakulásának rizikóját. Mindezek miatt érdemes a kifejezetten ivartalanított macskák (illetve kiscicák, akiknek általában lehet specifikusan a számukra összeállított tápokat kapni) részére készített ételekből válogatni, mert ezeket minden ilyenkor gyakran felmerülő szempontot figyelembe véve állítják össze. Ezután pedig a műtét utáni első két-három hónapban érdemes rendszeresen mérni a macskánk súlyát, és ha kell, a kapott értékek függvényében módosítani az adagokat - amivel nemcsak a túlsúlyt, hanem a szintén nem kívánt alultápláltságot is egyszerűen el tudjuk kerülni.