Hím, és nőstény cicák ivartalanítása

Miért ajánlott ivartalanítani a cicámat?

Kandúr cicák
Kandúrok esetében az ivartalanítás számos előnnyel jár, főleg ha erre fiatal korban kerül sor (6-8 hónapos kor). A pubertás után, 8-9 hónapos korban a kandúr cicák számos, nem kívánatos viselkedésformát, “rossz szokást” vehetnek fel. Gyakran a lakáson belül is területük megjelölésére törekszenek, elsősorban vizeletspricceléssel , ami kellemetlen, nehezen eltávolítható szagot hagy maga után. Ha a kandúrnak lehetősége van rá, egyre távolabb csavarog el a háztól, hogy minél nagyobb területet alakíthasson ki magának. A kóborló cicákra komoly veszélyt jelent a városi autóforgalom, az elütött cicák jelentős része nem ivartalanított kandúr. Emellett a területért gyakran más cicákkal is meg kell küzdeniük, aminek gyakran nehezen gyógyuló sebek, tályogok a következményei. Számos gyógyíthatatlan fertőző betegség is karmolás, harapás útján terjed. Végül, de nem utolsó sorban a kandúr cicák ivartalanításával is csökkenthető a nem kívánt szaporulat, megelőzhető a kóbor állatok számának növekedése.

Fontos: minél később kerül sor a kandúr ivartalanítására, annál kevésbé valószínű, hogy a kialakult viselkedésformák nyomtalanul eltűnnek a műtét hatására.

Bővebben: Hím, és nőstény cicák ivartalanítása

Hogyan válasszunk macskaalmot?

Ha tartunk macskát háziállatként, akkor macskaalomra, illetve alomtálcára mindenképpen szükségünk lesz. Sokan nem is gondolnánk mennyi mindenre érdemes odafigyelni a cicánk wc - jével kapcsolatban, mennyi különböző fajtájú alom létezik, amik között néha nehéz kiigazodni.
Milyen macskaalmok vannak?
Leggyakoribb csoportosítása a macskaalmoknak a csomósodási képesség alapján történik. Megkülönböztetjük a csomósodó és a nem csomósodó almokat.
A csomósodó almok kis labdákat (csomókat) képeznek, amikor nedvesség éri őket, míg a nem csomósodó, más néven nedvszívó almok csak beszívják a nedvességet, de nem állnak össze.

Bővebben: Hogyan válasszunk macskaalmot?

Hogyan gondoskodjunk a kóbor cicákról a hideg időben?

Nagyon sok gazdátlan cica él az utcákon, s bár a cicabarátok sokat befogadnak közülük, még mindig bőven maradnak olyanok, akiknek nem jut szerető, meleg otthon. A legtöbb ember egyáltalán nem törődik a hidegben kint élő cicákkal, sokan pedig azt gondolják, hogy a kóbor cicák jól elvannak odakint. Ez óriási tévedés! A cicák igazi jellemét, tulajdonságait, igényeit csak az ismerheti meg igazán, aki már befogadott magához egy kóbor cicát az utcáról vagy menhelyről. Hiába tűnhet úgy, hogy feltalálják magukat a mostoha körülmények között, valójában teli van veszélyekkel az életük, és egyáltalán nem érzik magukat jól elhagyatottan, félszegen megbújva, és állandóan élelmet keresve az utcákon. Ennek bizonyítására elég arra a sok cicára gondolni, akik nem bírva tovább sanyarú éltüket, egy-egy ember nyomába szegődnek, és nyávogva kérnek bebocsátást egy meleg otthonba. És ezek a cicák, akik már megtapasztalták, milyen a kinti élet, bizony nem vágynak többé az utcára.

Bővebben: Hogyan gondoskodjunk a kóbor cicákról a hideg időben?

Hogyan szoktassuk rá a macskát az alomtálca használatára?

A cicák képesek gyorsan megtanulni a macskatoalett kulturált használatát. Amikor egy új kiscica vagy felnőtt kinti macska kerül a házhoz, a kezdeti időszak mind a család, mind a cica számára sok izgalmat tartogat: már alig várod az első közös játékot, és igyekszel megismertetni a kis jövevénnyel új környezetét. Ám ha azt szeretnéd, hogy cicád minél hamarabb otthonosan érezze magát nálad, egyik első lépésként mutasd meg neki, hol találja az alomtálcáját.
Bővebben: Hogyan szoktassuk rá a macskát az alomtálca használatára?