Dobozoljunk!

Biztos mindannyian ismeritek azt a mondást, hogy „ha meg akarsz fogni egy macskát, csak tegyél le egy dobozt a szoba közepére, és várj.” Nem az a kérdés, hogy beleül-e a cica, hanem az, hogy milyen gyorsan. De vajon honnan ered ez a dobozmánia náluk, amivel minden alkalommal mosolyt csalnak az arcunkra, ám sokszor érthetetlenül állunk fölötte?

BIZTONSÁG
A cicákat is éri stressz a mindennapokban, csakúgy, mint minket embereket. Persze őket nem a számlák és túlórák végtelennek tűnő körforgása nyomasztja, hanem sokszor olyan, számunkra akár jelentéktelennek tűnő dolgok, mint egy szokatlan illat az otthonukban, egy új szobanövény, vagy a hozzánk becsengető szomszéd. Ilyenkor előfordulhat, hogy megrendül a biztonságérzetük, és a hirtelen elveszített stabilitást keresik, illetve pótolják azzal, hogy automatikusan belehuppannak egy dobozba és ott lapulnak meg. Ezzel minden irányból védelmezve érzik magukat, és a saját kis biztonságos kuckójukból kémlelik tovább az eseményeket, amíg újra veszélytelennek nem ítélik a terepet

ELREJTŐZÉS
Minden kiscicában ott rejtőzik az oroszlán, avagy a genetikailag kódolt ragadozójelleget a több ezer éves háziasítási folyamat sem irtotta ki teljesen kedvenceinkből; mini tigriseink tulajdonságai és szokásai ma is elődeik kicsinyített másai. Ezért képesek cicáink napi tizenhét órát alvással tölteni, és igyekeznek ezt legtöbbször ragadozó őseikhez méltóan egy rejtekhelyen, minél észrevétlenebbül kivitelezni, hogy lehetőleg más, portyázó állatok ne találjanak rájuk. Nem ritkán sikerül is úgy belesimulniuk egy-egy cipős dobozba, hogy majd csak órák múlva bújjanak elő nagyokat ásítva, miután már tűvé tettük értük a lakást.

KOMFORT
A macskáknál kényelmesebb állat aligha létezik a földön. Mindent megragadnak, hogy komfortos, biztonságos, meleg vackot találjanak maguknak. A kartondobozok minden oldalról szigetelnek, és benntartják azt a meleget, amit a cica magas testhőmérséklete pillanatok alatt létrehoz. Ezért alszanak szívesebben cipóvá gömbölyödve egy papírdobozban, mint a méregdrága plüssfekhelyen, a gazdi nagy bánatára.

Ha igazán örömet szeretnénk szerezni szemünk fényének, nem feltétlen kell tehát vagyonokat költeni cicabútorokra vagy bújózsákokra. Tökéletesen boldoggá teszi őket egy használt kartondoboz is, bélelve vagy a nélkül, de ugyanúgy rajonganak egy régi kosárért vagy papírzacskóért is, ahova bekuckózhatnak a lakás egy félreeső pontján. Ezzel nemcsak ahhoz járulhatunk hozzá, hogy kis kedvencünk élvezhesse a saját, külön magánterületét, de ennek segítségével megőrizheti a lelki egyensúlyát is.

Dobozolásra fel!